dimecres, 15 de febrer del 2012

Recollida de signatures a l’institut Rafael Casanova de Sant Boi, ahir. (CARLOS MONTAÑÉS)
 

Tancades contra les tisorades en instituts i universitats

Sindicats i professors denuncien que la retallada s’acarnissa amb els centres
Els tancats en quatre rectorats tenien previst passar-hi la nit
JORDI CASABELLA
BARCELONA
 
En vigília de l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat del 2012, desenes d’instituts públics van acollir ahir tancades de protesta, promogudes pel professorat, contra les retallades en el capítol educatiu dels comptes que, en alguns casos, estava previst que es prolonguessin fins aquest matí. Paral·lelament, desenes de delegats sindicals i empleats van fer el mateix a les universitats, sotmeses a un ajust molt dur després que, en l’últim exercici, l’aportació de la Generalitat es reduís prop d’un 16%. Per a aquest any està previst que pateixin una retallada addicional de gairebé un 2%.
La mateixa consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha reconegut que el pressupost del seu departament per al 2012 se situarà en un nivell similar al del 2007, malgrat que en l’últim quinquenni s’han incorporat a les aules catalanes 150.000 nous alumnes. Després d’una primera tisorada, el 2011, pròxima al 8%, per al present exercici els comptes baixaran un 5% addicional, encara que una part considerable d’aquesta última caiguda es vol recuperar a través de la llei d’acompanyament dels pressupostos.

TROBADES I DEBATS / Per denunciar les conseqüències que suposa la rebaixa pressupostària, grups de docents animats pels sindicats van organitzar ahir una jornada de protesta en desenes d’instituts de la província de Barcelona, que en la majoria dels casos va començar a la tarda, a la qual es van sumar escoles i unes quantes guarderies, on es van celebrar trobades i debats amb pares i alumnes.
El gruix de les queixes es concentren als instituts i al·ludeixen a la retallada continuada de les dotacions pressupostàries corresponents a serveis bàsics –com ara la llum, la calefacció, l’aigua o el manteniment de les instal·lacions–, i al deteriorament de les condicions laborals del professorat, que ha vist com s’incrementava el seu horari lectiu alhora que se’n disminuïa el salari. A això s’hi afegeixen les dificultats, quan no la impossibilitat, de cobrir les baixes de personal administratiu o conserges.
Als centres d’ensenyament superior, els tancats es proposaven continuar als rectorats de les universitats Politècnica (UPC), Autònoma (UAB) i de Girona (UG) i Lleida (UL) fins aquest matí com a mesura per denunciar l’anul·lació de drets laborals inclosos en acords, convenis i pactes tancats durant els últims anys, a més a més de la reducció de plantilles a través de la no renovació de contractes temporals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Watch live streaming video from edusantboienlluita at livestream.com